Hondenverzekering

Als (toekomstige) hondenbezitter moet je er altijd rekening mee houden dat je trouwe viervoeter vroeg of laat iets kan gaan mankeren en daarom denk je nu hard na over een hondenverzekering. Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje en voor je het weet moet je tegen rekeningen zien op te werken die haast onbetaalbaar zijn of zijn gezondheid kan het laten afweten waardoor je zolang als de hond leeft met dure dierenartsrekeningen krijgt te kampen.

Garanties heb je nooit in het leven en het liefst dekken we ons zoveel mogelijk in tegen onvoorziene en mogelijk te verwachten kosten. Daarom zit je nu dan ook met het vraagstuk zal ik een hondenverzekering afsluiten ja of nee? Wat zijn de mogelijke voordelen van een hondenverzekering en wat zijn de nadelen? Hier lees je er meer over zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen voor jouw hond.

6 redenen om een hondenverzekering te nemen

1. Voor jezelf heb je toch ook een verzekering afgesloten?

Een basisverzekering voor mensen is dan wel verplicht in Nederland maar als het niet verplicht was, zouden we onszelf alsnog verzekeren tegen ziektekosten. Voor onszelf willen we de beste hulp mocht dat nodig zijn, waarom gunnen we onze hond dan niet hetzelfde en zouden we geen hondenverzekering afsluiten?

2. Het geeft een geruststellend gevoel

Door een hondenverzekering af te sluiten weet je dat je jouw hond kunt helpen mocht hij hulp nodig hebben. Dierenartsbezoekjes uitstellen omdat je het niet kunt betalen en daardoor de hond onnodig lang laten doorlopen met een kwaaltje of in het ergste geval in moeten laten slapen omdat de behandelingen te duur zijn, daar wil je toch niet aan denken? Door een hondenverzekering af te sluiten weet je dat je jouw hond geen medische zorg hoef te onthouden om financiële redenen en dat geeft een geruststellend gevoel.

3.Veel kosten zijn gedekt met een hondenverzekering

Welke kosten precies vergoed worden en welke niet dat hangt af van de maatschappij waarbij je een hondenverzekering afsluit maar over het algemeen vergoeden de meeste hondenverzekeraars een dierenartsbezoek of de hulp van een specialist mocht de hond ziek worden, een ongeval krijgen of last hebben van een aandoening. Daarom is het van belang dat je goed nadenkt over welke vergoedingen in jouw situatie van belang zijn bij het afsluiten van een hondenverzekering. Hieronder een handig overzicht met welke kosten je mogelijk te maken krijgt en waar je op kunt letten bij het uitzoeken van een hondenverzekering.

  • consult vergoeding dierenarts of specialist
  • belangrijke operaties
  • verblijf dierenkliniek
  • laboratoriumonderzoeken
  • röntgen foto’s en echo’s
  • medicatie vergoeding
  • steriliseren of castreren
  • inentingen
  • euthanasie

4. Een ongelukje is zo gebeurd

Het noodlot kan altijd toeslaan en voor je het weet raakt je hond gewond tijdens het uitlaten maar ook in huis kunnen er zat dingen gebeuren waardoor je hond medische hulp nodig heeft. Denk maar aan vervelende misstap waarbij de hond een nare kneuzing of zelfs botbreuk oploopt. Of een flinke val van de trap waarna er foto’s gemaakt moeten worden, de kat die uithaalt en de hond ongelukkig in zijn oog raakt, dingen waar je liever niet aan denkt maar die wel voor kunnen vallen en waarbij een hondenverzekering een absolute uitkomst bied.

5. Gedragstherapie of andere vormen van psychische hulp

Ook honden kunnen last krijgen van psychische problemen en bijvoorbeeld erg angstig worden of ander problematisch gedrag gaan vertonen, denk bijvoorbeeld aan toenemende agressie of een vervelende fixatie op fietsers met uitvalgedrag. De hond uitlaten is geen pretje meer en je hebt hulp nodig van een gedragstherapeut. Een hondenverzekering zou je eventueel ook hierin bij kunnen staan. Er zijn namelijk verzekeraars die dergelijke hulp ook vergoeden, let daarom goed op welk soort hondenverzekering je afsluit.

6. Een rashond

Bepaalde rassen hebben gezondheidsproblemen die algemeen bekend zijn en die flink duur uit kunnen pakken. Sommige hondenrassen worden dan ook niet door iedere hondenverzekering geaccepteerd en het is niet altijd even gemakkelijk om een rashond te verzekeren, maar niet onmogelijk. Daarom is het belangrijk voordat je een rashond aanschaft over deze punten na te denken en opzoek te gaan naar een hondenverzekering die jouw hond wel accepteert. Zo kan het zijn dat afwijkingen en gebreken die vaak voorkomen bij het betreffende ras uitgesloten worden van de hondenverzekering of dat je middels een aanvullende clausule, tegen een duurdere premie de hondenverzekering kunt afsluiten. Maar in veel gevallen is een hondenverzekering alsnog erg zinvol en kun je flink besparen op bijvoorbeeld medicatie voor chronische problemen.

4 redenen om geen hondenverzekering te nemen

1. Te weinig nuttige vergoedingen

Bij het uitzoeken of een hondenverzekering voor jouw hond zinvol is, is het belangrijk dat je goed oplet welke kosten gedekt worden door de hondenverzekering en of de premie in verhouding is met het maximale vergoedingsbedrag. Lees daarom altijd de voorwaarden goed door en sla de kleine lettertjes niet over, zodat je niet alsnog een hele hoop zelf moet betalen en de premie die je maandelijks kwijt bent weinig oplevert.

2. Te hoge premie

Als je de hond van pup af aan hebt zullen de kosten van de premie niet al te hoog uitvallen mits hij als pup als gezond is aangemeld en er geen gezondheidsproblemen of gebreken bekend waren. Heb je een volwassen hond aangeschaft dan kan het zijn dat je flink wat duurder uit bent met je maandelijkse premie en dan rijst de vraag of een hondenverzekering afsluiten wel zinvol is. Misschien is het in jouw situatie dan beter om zelf maandelijks een bedrag opzij te letten voor als de hond een keer naar de dierenarts moet of in de toekomst wat gaat mankeren.

3. Bekende ras aandoeningen worden niet vergoed

Heb jij een hondenras waarvan Heupdysplasie een veel voorkomend probleem is en andere gewrichtsproblemen, dan zul je dit soort kosten in de meeste gevallen volledig zelf moeten vergoeden. Je kunt dan wel een hondenverzekering afsluiten maar in de clausule van de verzekering wordt dan opgenomen dat deze kosten niet worden vergoed. Dan rijst de vraag of het zin heeft om voor jouw rashond een hondenverzekering af te sluiten, het is toch een maandelijks premie bedrag dat je kwijt bent en waar je bij dit soort problemen niks vergoed krijgt.

4. Is blijven dokteren een optie?

Een hondenverzekering geeft een vorm van garantie op goede zorg, maar hoeveel zorg is humaan en doen we de hond er een plezier mee? Je moet jezelf afvragen bij het eventueel afsluiten van een hondenverzekering hoe ver je zou willen gaan mocht er iets met je hond aan de hand zijn. Met bepaalde medicatie en voersoorten kun je de hond alsnog een fijn en gelukkig leven bieden. Maar mocht de hond een ongeluk krijgen of een nare aandoening waarbij er sprake is van bijvoorbeeld een handicap of chronische pijn, blijf je dan dokteren omdat het kan en vergoed wordt of zeg je dan zijn bestaan is niet langer hondwaardig en ik zou sneller voor euthansie kiezen. Een ethisch vraagstuk die voor iedere hondenbezitter anders ligt.

Hondenverzekering afsluiten

Hondenverzekering afsluiten waar kun je dat het beste doen? Je hebt de voor- en nadelen goed overwogen en bent tot het besluit gekomen dat je een hondenverzekering wilt afsluiten. Nu vraag je jezelf alleen nog af waar je dat het beste kunt doen, er zijn er natuurlijk een hele hoop en misschien zie je inmiddels door de bomen het bos niet meer. Wij zullen er een paar nader onder de loep nemen en rekening houden met goede vergoedingen en een goedkope premie. Dat zijn natuurlijk de kernpunten bij het afsluiten van een hondenverzekering!

Hondenverzekering goedkoop afsluiten?

Hondenverzekering goedkoop afsluiten? Dat is iets wat we allemaal willen maar lees wel eerst heel goed de voorwaarden door en staar je niet stuk op de maandelijkse goedkoop ogende premie. Goedkoop kan namelijk ook duurkoop zijn, als blijkt dat je voor veel punten geen vergoedingen krijgt uitgekeerd. Er zijn tal van hondenverzekering vergelijkingssites en ze zullen ongetwijfeld als uitkomst een aantal goed aangeschreven hondenverzekeraars als overweeg optie aanbieden maar het gaat echt om de kleine lettertjes!

Hondenverzekering Kruidvat

Bij hondenverzekering Kruidvat kun je je hond al voor een basisbedrag van € 9,99 per maand verzekeren. Zij verzekeren alle honden van 0 tot 8 jaar oud, behalve de Berner sennen honden. Hondenverzekering Kruidvat vergoed per jaar maximaal € 3.500-, voor de medische noodzakelijke ziektekosten. Declareren kun je gemakkelijke via internet doen waarbij je per declaratie een eigen risico bedrag van €50,00 dient te betalen. Dien je meerdere declaraties tegelijk in dan betaal je slechts eenmaal het eigen risico bedrag.

Hondenverzekering Hema

Hondenverzekering Hema hanteert geen hogere premies voor rashonden ongeacht het rassoort. Met de basisdekking worden een hoop kosten vergoed, welke kosten dat zijn precies zijn lees je hier terug. De vergoedingen gelden voor een aantal punten niet zoals onder meer dieetvoeding, alle voorkomende aandoeningen van ellebogen en heupen bij de hond wat de oorzaak hiervan ook moge wezen en alle bestaande/niet verborgen erfelijke gebreken of aandoeningen. Dierengeneesmiddelen die niet geregistreerd staan worden ook niet vergoed. Het eigen risico bedraagt € 45,00 per declaratie, ook hier heb je optie om de declaraties in één keer in te dienen waarbij je de eigen bijdrage slechts eenmalig dient te voldoen.

Hondenverzekering Ohra

Hondenverzekering Ohra geeft je de optie om de basisverzekering uit te breiden met extra modules naar keuze. Je stelt dus als het ware je eigen ideale hondenverzekering samen. Bij de basisverzekering betaal je een eigen bijdrage van 20% per behandeling en kun je alle (ras)honden tot 7 jaar oud verzekeren. De premie bij hondenverzekering Ohra is afhankelijk van het ras/kruising, de leeftijd en het gewicht van de hond.