Rottweiler

De Rottweiler behoort tot één van de oudste hondenrassen ter wereld en is zowel geschikt als gezinshond als waak- en verdedigingshond. Hun beschermingsinstinct en trouw naar de baas en diens gezin toe is zeer groot, waarbij de Rottweiler als onverschrokken en zeer moedig bekend staat.Het is een gehoorzame, vriendelijke en werkwillige hond mits deze goed opgevoed wordt.

Karakter

Het Rottweiler karakter laat zich het best omschrijven als vrij rustig, stabiel en zelfverzekerd. De Rottweiler beschikt over een voortreffelijk waak- en beschermingsinstinct. Hij is van nature zeer waaks aangelegd en dit hoeft dan ook niet extra aangespoord te worden. Zodra de Rottweiler zijn volwassenheid bereikt zal deze kant zichzelf ontwikkelen. Naast waaks en beschermend is de Rottweiler ook een lieve, aanhankelijke gezinshond die ten alle tijden voor zijn baas en gezin in de bres zal springen, hij kent hierin geen angst en is weinig gevoelig voor pijn.

Voor het bezoek is de Rottweiler ook zeer vriendelijk zolang de baas zegt dat het goed is, mag iedereen binnenkomen en wordt vriendelijk begroet. Is de baas echter van huis dan kun je erop rekenen dat een Rottweiler niemand binnen zal laten en hij kan zich hierin flink laten gelden door middel van hard blaffen, het welbekend donkere basgeluid van een Rottweiler ontgaat niemand. Dit staaltje machtsvertoon zal in de meeste gevallen voldoende zijn om dreigend gevaar af te wenden, hij zal niet snel overgaan tot bijten maar zal er ook niet voor terug deinzen om zijn kaken te gebruiken mocht dat nodig zijn.

De Rottweiler is een kindvriendelijke hond maar door zijn beschermingsdrang is het niet verstandig om je kinderen met anderen kinderen te laten spelen onder zijn waakzame ogen. Mocht de Rottweiler het idee krijgen dat ‘zijn’ kinderen gevaar lopen dan zal hij hun verdedigen wat vervelende en gevaarlijke incidenten kan opleveren. Als eigenaar ben je hier volledig verantwoordelijk voor en moet je hier de nodige rekening mee houden door de hond op zijn eigen plek te laten rusten.

Rottweiler pup

Rottweiler pup kopen moet een verstandige en weloverwogen beslissing zijn waarbij je jezelf voldoende in het ras Rottweiler hebt verdiept. Omdat ze een consequente opvoeding nodig hebben waarin er ook zeker sprake is van voldoende liefde en affectie, zijn ze niet voor iedereen even geschikt en moet er goed over nagedacht worden of een Rottweiler pup kopen wel een verstandige keuze is.

Een Rottweiler wordt gemiddeld zo’n 10 tot 12 jaar oud en is niet bepaald goedkoop in onderhoud. Met zijn grote en gezonde eetlust is het een vrij dure kostganger, zijn voeding kost maandelijks dan ook tussen de 50 en 60 euro. Ook moet je goed nadenken over het geslacht voordat je een Rottweiler pup gaat kopen. De verschillen tussen reu en teef zijn vrij groot, niet alleen in formaat en gewicht. Reuen zijn over het algemeen een stuk dominanter dan teefjes en bij geen tot weinig ervaring met (dominante) honden, zou de keus voor een teefje aan te raden zijn.

Rottweiler fokker

Erkende Rottweiler fokker en het belang hiervan, als je opzoek bent naar een Rottweiler pup. Doorgaans zijn Rottweilers vrij makkelijk verkrijgbaar, op Marktplaats worden vaak pups aangeboden die overwegend goedkoop zijn in verhouding tot een Rottweiler pup met stamboom. Geld zou niet de bepalende factor mogen wezen bij het uitkiezen van een pup. De aanschafwaarde ligt dan wel lager, maar de dierenartskosten kunnen vrij hoog uitvallen als blijkt dat de pup niet gezond is.

Als je de kans op een gezonde Rottweiler wilt vergroten is het aan te raden deze bij een erkende Rottweiler fokker te kopen. Een fokker die is aangesloten bij de NRC (Nederlandse Rottweiler Club) moet zich ten alle tijde aan het fokregelement houden en kun je terugvinden in het volgende overzicht. De aangesloten fokkers zijn verplicht de ouderhonden te laten onderzoeken op Heup- en elleboogdysplasie en worden ook op hun gedrag getest door de Rasstandaardtest af te leggen. Zij moeten hiervoor slagen en ook hun DNA wordt getest op afkomst.

Voor een Rottweiler met stamboom betaal je gemiddeld zo’n 900 euro. Het is een hoop geld maar voor dat bedrag weet je wel wat voor pup je in huis haalt en kun je er vanuit gaan dat deze met liefde voor het ras is gefokt en ook de nodige aandacht en socialisatie heeft meegekregen. Bij pups waarvan de afkomst en de gezondheid van de ouderhonden niet onderzocht is, is de kans op lichamelijke- en geestelijke gebreken groter. Ook kunnen zij nerveus, agressief en angstig gedrag vertonen als er geen tijd in de socialisatie van de pups is gestoken. Let daarom altijd goed op waar en hoe je een Rottweiler aanschaft.

Opvoeding

Rottweiler opvoeding, deze honden hebben een stabiele en consequente baas nodig die als leider sterk in zijn schoenen staat en de hond het nodige geestelijke overwicht bied. Zijn voorkomen mag dan wel hard en stoer zijn, maar een harde aanpak doet hem geen goed. Hij werkt graag voor zijn baas en wil daarnaast ook geliefd en gewaardeerd worden. Een Rottweiler die gedrild wordt zal hierdoor verharden en zich tegen zijn baas keren. Hij verliest hiermee het respect voor de baas en de wil om voor hem te werken. Hij stelt zijn baas graag tevreden en is met duidelijke en kalme instructies op te voeden tot een zeer gehoorzame kameraad voor het leven.

De Rottweiler is een intelligente hond die leert door veel te herhalen, als hij eenmaal door heeft wat er verwacht wordt, staat dit in zijn geheugen gegrift en kan hij het perfect uitvoeren. Voor een goede band met de Rottweiler is het belangrijk om regelmatig met hem te trainen en hem bezig te houden met nieuwe uitdagingen.

Bij een groot ras zoals de Rottweiler komen gewrichtsaandoeningen zoals Heup- en elleboogdysplasie regelmatig voor. Deze afwijking is deels erfelijk bepaald en kan ook ontstaan door factoren zoals voeding en beweging.Een jonge Rottweiler mag niet te wild spelen, geen trappen lopen en geen overbelastende activiteiten uitvoeren zolang hij nog volop in de groei is en heeft een uitgebalanceerde voeding nodig.