De Australian Labradoodle is een vrij jong ras ontstaan uit een kruising tussen een Koningspoedel en een Labrador Retriever in 1989. Doordat de Labradoodle allergievriendelijk zou zijn is de populariteit de laatste jaren flink gestegen, daarnaast is het een fijne gezinshond en is de Labradoodle ook geschikt als hulphond. Ze zijn erg intelligent en werken graag voor- en met hun baas.
Uiterlijke kenmerken
Doordat het een relatief jong ras is en deze niet officieel erkend wordt, is er nog geen officiële rasstandaard opgesteld door de Raad van Beheer. Je hebt wel de rasstandaard van de ALAEU (Australian Labradoodle Association Europe) daarin is vastgelegd dat de afmetingen van de Labradoodle uiteenlopen van klein: hoogte 35-42 cm, gewicht 7 en 13 kg , middelgroot hoogte 43-52 cm, gewicht 13 – 20 kg tot groot hoogte 53-63 cm, gewicht 23 – 30 kg.
Naast zijn afmetingen zijn ook de kleuren van de Labradoodle behoorlijk variërend te noemen, ze komen voor in de kleuren wit, cream, abricot, cafe, rood, zilver, goud. blue, chocolade en zwart. Hun vacht komt ook in drie soorten voor, waarvan er slechts twee wenselijk zijn. De Fleece vacht is zacht en makkelijk in onderhoud doordat deze bestaat uit steil, golvende of spiraal krullen. Naast de Fleece vacht is ook de Wool vacht toegestaan, deze bestaat uit een losse, spiraal krullende vacht en dient regelmatig gekamd te worden. De derde vacht is harig, valt uit en wordt niet als allergie vriendelijk beschouwd.
Karakter
De Labradoodle is een vrolijke en energieke hond die graag omringd wordt door mensen en van de nodige aandacht houd. Het is wel belangrijk dat er met de hond getraind wordt zodat hij goed leert luisteren, een opgevoede Labradoodle is een rustige hond waar je veel plezier van kunt hebben.
Wordt hij echter niet goed opgevoed dan kan hij vervelend gedrag gaan vertonen. Dit geld doorgaans voor vrijwel elk hondenras, maar de Labradoodle is vanwege zijn afkomst ‘gezegend’ met de werklust van een Labrador retriever en beschikt over de hoge intelligentie van een Koningspoedel, daar wilt hij uiteraard wel graag wat mee doen. Doordat ze werklustig zijn en mensen en hun behoeftes zeer goed kunnen aanvoelen zijn het de ultieme hulphonden.
Labradoodle kopen
Labradoodle kopen waar kun je dat het beste doen? Doordat het ras erg populair is worden ze volop aangeboden op sites zoals Marktplaats. Een Labradoodle kopen op Marktplaats is echter geen goed idee, veel pups worden aangeboden als Labradoodle zijnde maar blijken veelal het resultaat te zijn van mensen die zelf zijn gaan fokken met een labrador en een poedel of andere ouderhonden die er op lijken. Het zullen ongetwijfeld hele lieve en schattig ogende pups zijn die worden aangeboden, de kans is echter klein dat de vacht van deze pups een allergie verminderend effect zullen hebben of dat ze de karaktereigenschappen van een Labradoodle zullen hebben.
Wil je een Labradoodle kopen, dan kun je het beste opzoek gaan naar een goede fokker die zich houd aan een fokbeleid, waarbij de ouderhonden getest worden om gezondheidsproblemen te voorkomen en tegen te gaan. Het is Nederlandse dierenartsen opgevallen dat door de gestegen populariteit en het veelvuldig fokken met de Labradoodle, de gezondheidsproblemen en afwijkingen in aantallen toenemen. Welke afwijkingen dat zijn, dat kun je hier teruglezen.
Fokker
Labradoodle fokker; De Labradoodle wordt niet erkend door het FCI waarbij de Raad van Beheer is aangesloten die doorgaans de stambomen van Nederlandse rashonden afgeeft. Erkende Labradoodle fokkers werken echter wel met een stamboom die wordt afgegeven door de ALAEU. Een Labradoodle fokker die met de richtlijnen van de ALAEU fokt, dient zich aan de code van ehtiek te houden en aan de fokregels die door het ALAEU zijn opgesteld.
Ben je opzoek naar een Labradoodle fokker en wil je een Labradoodle kopen met stamboom? Dan vind je hier een overzicht met Labradoodle fokkers die aangesloten zijn bij de ALAEU verspreid over Europa.
Labradoodle pups
Op zoek naar Labradoodle pups en beschikbare nesten, dan doe je er goed aan om geduld te kunnen opbrengen. Doordat de Labradoodle erg in trek in, zul je veelal op een wachtlijst terecht komen en kan het even duren voordat je een Labradoodle pup hebt. Toch is geduld een schone zaak, je wilt immers een nest gezonde Labradoodle pups bezichtigen en daaruit een goede keuze maken voor een nieuw lid van het gezin.
Ben je opzoek naar Labradoodle pups met stamboom dan kun je bij de aangesloten en erkende fokkers informeren naar de wachtlijst en hoe je hier eventueel opkomt. Ook kun je regelmatig de beschikbare Labradoodle pups in de gaten houden.
Labradoodle prijs
Labradoodle prijs, de prijs voor een Labradoodle ligt vrij hoog en dat is toe te schrijven aan een aantal factoren. Voor het fokken met de Labradoodle is behoorlijk wat kennis nodig en wordt er uitgebreid vooronderzoek gedaan naar de gezondheid van de fokhonden. Labradoodles met stamboom komen ook enkel voort uit ouderhonden die geregistreerd staan als fokhonden. Zonder deze registratie mag er vanuit de regels van de ALAEU niet gefokt worden.
Daarnaast worden pups met stamboom gecastreerd voordat deze verkocht worden of wordt er in het verkoopcontract vastgelegd dat deze ingreep voor de 18e levensmaand van de hond uitgevoerd dient te worden. Veel Labradoodle pups zijn dan ook al gecastreerd voordat zij met de nieuwe baasjes mee naar huis mogen. Zo’n ingreep is best prijzig en zit veelal ook al verwerkt in de prijs. De Labradoodle prijs ligt gemiddeld tussen de 1400-, en de 1800-, afhankelijk of de castratie al heeft plaatsgevonden.