Golden retriever

De Golden retriever staat bekend om zijn vriendelijke en zachtaardige aard. Het is een erg populaire gezinshond omdat hij vrij gemakkelijk te trainen is en doorgaans goed in een gezin past. Naast de ideale gezinshond is het ook een erg goede hulp- en blindengeleidehond gebleken. De Golden retriever is van oorsprong een jachthond en hij is dan ook dol op apporteren zowel in het water, als op het land. De gemiddelde leeftijd die de hond kan bereiken is zo’n 12 jaar.

De Golden retriever is een energieke, vriendelijke en slimme hond. Die zich vrij makkelijk laat trainen maar ook zeer zeker eigenwijs kan zijn. Het zijn honden die dol zijn op aandacht en door de stem in te zetten als hulpmiddel bij het trainen kun je al een flink eind komen met een Golden retriever. Ze zijn hier erg gevoelig voor en willen graag de goedkeuring van hun baas verdienen.

Doordat de Golden retriever een erg tolerante hond is, kan hij veel verdragen van kinderen en staat hij te boek als kindvriendelijk. Wat hem de ideale gezinshond maakt voor vele huishoudens. De Golden retriever in de meeste gevallen erg goed met kinderen, maar hier is natuurlijk ten alle tijden ouderlijk toezicht bij gewenst. Een hond alleen laten met kleine kinderen is immers nooit een goed idee ongeacht het ras van de hond.

Golden retriever pups

Golden retriever pups zijn ontzettend enthousiast en moeten goed begeleid worden in hun socialisatieperiode. Het is belangrijk dat ze rustig en kalm kennis kunnen maken met de wereld om hen heen. Naar andere mensen en dieren toe kunnen Golden retriever pups naast enthousiast soms ook enigszins onderdanig overkomen. Met de juiste begeleiding en het kalme voorkomen van hun baas zullen ze daar echter snel over heen groeien.

Golden retriever pups hebben een rustige en kalme baas nodig, die wel consequent blijft in het opvoeden. Ze hebben een vriendelijke opvoeding nodig, met passende verwachtingen en zonder al teveel druk. Voor een gehoorzame hond is trainen noodzakelijk maar houd wel rekening met de leeftijd van de Golden retriever pups en leg de lat niet direct te hoog. Dit zal een averechts effect hebben waarbij de hond zijn enthousiasme verliest in het trainen met de baas.

Omdat de Golden retriever een echte waterrat is, is het voor de baas handig en misschien wel noodzakelijk om de hond aan te leren dat hij pas op commando in het water mag springen. Met zijn voorliefde voor water is de kans namelijk groot dat hij anders een duik neemt in ieder slootje waar je langs komt en dat is niet bepaald wenselijk.

Golden retriever club

De Golden retriever club GRCN, is de enige Golden retriever club in Nederland die erkend wordt door de Raad van beheer. De club zet zich onder meer in voor een gezond fokbeleid waarbij het welzijn en de gezondheid van het ras de Golden retriever zeer hoog in het vaandel staat. De fokkers van Golden retrievers zijn verplicht om hun potentiële ouderhonden te laten onderzoeken op hun gezondheid, erfelijke afwijkingen en werken mee aan een DNA-afname en afstammingscontrole. Alle uitslagen moeten logischerwijs in orde zijn voor gefokt mag worden volgens de GRCN.

Naast dit doel organiseren ze diversen activiteiten en kun je als eigenaar van een Golden retriever of toekomstige eigenaar, terecht voor allerlei informatie over het ras en hebben ze zelf hun eigen trainingsprogramma genaamd Golden Basis Opleiding. Deze opleiding is speciaal gericht op het trainen van Golden retrievers tot fijne, gehoorzame honden en daarnaast leuk omdat je andere eigenaren kunt ontmoeten.

Fokker

Golden retriever fokker waar vind je die? Voor een Golden retriever fokker kun je terecht op de website van de GRCN, hier vind je een overzicht van alle erkende fokkers, deze worden overzichtelijk per provincie getoond. Deze fokkers dienen zich aan het fokreglement te houden om binnen de GRCN te mogen fokken.

Waarom een Golden retriever pup kopen bij een erkende fokker? De prijs die een erkende fokker vraagt zal hoger liggen dan de prijzen die op Marktplaats gevraagd worden, maar de prijs zou geen doorslag mogen geven in de keuze die je gaat maken. Bij een erkende fokker kun je je goed laten informeren over de achtergrond van de pup en deze zou je ook kunnen helpen bij het maken van een keuze. Door zijn betrokkenheid bij het opvoeden van de Golden retriever pups weet hij immers over welk karakter de pups beschikken, is het een onzekere, rustige of juiste dominant aangelegde pup? Daarnaast werken de meeste fokkers met een koopcontract zodat je ook nog enige rechten hebt mocht er onverhoopt toch iets mis zijn met de pup en daarnaast hebben ze ruime ervaring met het ras.

Kopen

Een Golden retriever kopen, voordat je daadwerkelijk een Golden retriever gaat kopen, moet je even stil staan bij een aantal verzorgingspunten en jezelf afvragen of dit ras wel bij je past. Het is een erg lief en aanhankelijk ras, ze zijn niet voor niets populair onder de mensen, toch zal niet iedereen even dol zijn op bepaalde aspecten van de Golden retriever.

Met de Golden retriever als huisgenoot moet je er rekening mee houden dat je huis niet meer zo schoon zal zijn als je voor zijn komst gewend was. Dit ras is dol op water, zand en modder, het liefst rollen ze hier uitgebreid in en hun vacht ‘houd’ veel vast als het op vuil aankomt. De hond angstvallig bij deze elementen weghouden is eigenlijk geen optie, daar doe je hem geen plezier mee en wordt hij zelfs wat down van. Naast zijn voorkeur voor vuil worden, valt zijn vacht naast de gebruikelijk ruiperiodes het hele jaar door uit en zul je dus regelmatig haren aantreffen. Krijg je de rillingen bij het idee van water, zand, modder en haren op regelmatige basis in je huis, dan kun je beter geen Golden retriever kopen.

Ook moet je eerlijk bij jezelf te rade gaan of je wel tijd hebt voor een Golden retriever, het zijn sociale honden die graag bij het gezin betrokken worden. Als je fulltime werkt en de hond dan de gehele dag alleen zit, wordt hij erg ongelukkig. Ook zijn dagen slijten in een buitenkennel is vanwege zijn behoefte aan sociaal contact geen optie te noemen voor een Golden retriever. Naast de bovenstaande punten moet je ook overdenken of je voldoende tijd hebt om hem op te voeden. Heb je dit alles goed overdacht en wil je alsnog een Golden retriever kopen, dan wensen wij je veel geluk met je toekomstige huisgenoot!