Franse Bulldog

De Franse bulldog is een echte hartendief, ze zitten vol enthousiasme en levenslust daarnaast worden ze het liefst omringd door mensen en veel aandacht. Het is voornamelijk een gezelschapshond maar bij onraad zullen ze zichzelf zeker laten horen en komt hun waakse kant naar boven. Toch blaffen ze over het algemeen niet veel en zijn ze vrij rustig van aard.

Uiterlijke kenmerken

Franse bulldog uiterlijke kenmerken; de Franse bulldog is klein van stuk, hun schofthoogte ligt tussen de 25 a’ 35 cm en het gewicht van een volwassen Franse bulldog ligt tussen de 8 – 14 kg, overigens zie je tegenwoordig steeds vaker reuen die een stuk zwaarder zijn en een gewicht van 14 -18 kg bereiken. Voorheen werd de Franse bulldog rond de 10 jaar oud, nu ligt de leeftijd die ze kunnen behalen tussen de 11 en de 14 jaar. Voor de gezondheid van de Franse bulldog is het belangrijk om ze niet te dik te laten worden en goed op gewicht te houden, gezien ze gevoelig zijn voor rugklachten.

Ze hebben een stevige bouw en worden geboren met een erg klein staartje. De Franse bulldog is kortharig, zijn vacht is dicht en glanzend. Hun vacht heeft dan ook weinig verzorging nodig in normale periodes, in de ruiperiode wordt geadviseerd om de vacht meerdere malen per dag met een rubberen borstelen te doorkammen om de dode haren te verwijderen.

Karakter

Franse bulldog dog karakter, de Franse bulldog is een zachtmoedige gezelschapshond die erom bekend staat een ware kindervriend te zijn. Hij is dol op aandacht en wil hier nog weleens de nodige gekke capriolen voor uithalen. Ze staan niet voor niets bekend als clowns en hebben tal van ‘gezichtsuitdrukkingen’ waardoor er ook weleens wordt geopperd dat ze zich als mensen kunnen gedragen. Het zijn slimme, speelse en levendige honden die beschikken over een sterk eigen willetje en behoorlijk eigenwijs kunnen zijn. De Franse bulldog maakt graag deel uit van het gezin en wilt over bij betrokken zijn, ze kunnen soms jaloers gedrag vertonen als de baas teveel met andere dingen bezig is. De omgang met andere dieren gaat over het algemeen goed, al kunnen de reuen naar andere reuen wel dominantie vertonen. Met de juiste begeleiding hoeft dat geen probleem te vormen. Het zijn weliswaar ware kindervrienden maar ze kunnen voor erg jonge kinderen soms een tikkeltje te druk zijn, bij iedere hond geld dat je de hond en het kind nooit zonder toezicht moet laten!

Verzorging

Franse bulldog verzorging; de vacht van een Franse bulldog heeft dan wel weinig verzorging nodig, zijn huidplooien en oren des te meer. In de huidplooien van de Franse bulldog hopen zich namelijk makkelijk bacteriën op en die kunnen op hun beurt zorgen voor vervelende ontstekingen en irritaties. Ook hun oren zijn vanwege de stand en hun grootte gevoeliger voor het achterblijven van vuil en bacteriën. Doordat de huidplooien zich ook dicht bij de ogen bevinden is het ook belangrijk dat je de ogen regelmatig vrij maakt van vuil. Dit zijn aandachtspunten die regelmatig verzorgt dienen te worden, naast het gebruikelijk controleren van het gebit en de nagels van de Franse bulldog.

Franse bulldog beweging

Franse bulldog beweging; dit ras houd best van een fijne wandeling maar er hoeft geen uren met hem gewandeld te worden. Het is van groot belang dat je als Franse bulldog eigenaar rekening houd met de weersomstandigheden. De meeste Franse bulldogs houden niet van de kou en tegen hitte kunnen ze niet zo goed. Door hun korte snuit hebben ze sneller last van hun ademhaling en kunnen ze de hitte niet goed kwijt.

Houd de Franse bulldog daarom ook uit de hete zon en onderneem geen drukke activiteiten op warme zomer dagen, zelfs door het verwarmde asfalt tijdens het wandelen kunnen ze oververhit raken. Door hun enthousiasme kunnen ze snel teveel van zichzelf vragen op warme dagen daarom is het als baas zijnde belangrijk om de Franse bulldog soms tegen zichzelf in bescherming te nemen en tot rust te laten komen op een schaduwrijk en koel plekje.

Opvoeden

Franse bulldog opvoeden; deze hond wordt ook weleens de ideale stadshond genoemd doordat ze zich makkelijk aanpassen en niet heel veel beweging nodig hebben, kunnen ze ook prima leven op een flat. Voor de opvoeding van een Franse bulldog is het belangrijk dat je consequent bent, het is een echte charmeur en het kan moeilijk zijn om zijn charmes te weerstaan waardoor je gedrag toelaat dat je eigenlijk niet wilt hebben. Toch is het belangrijk om voet bij stuk te houden omdat ze van nature behoorlijk eigenwijs zijn en op allerlei manieren uw aandacht weten te trekken. Een puppycursus zal daarom niet misstaan en deze is bovendien ook voor de socialisatie van de Franse bulldog pup een aanrader. Dit ras staat ook bekend om zijn gevoelige aard en ze voelen haarscherp stemmingen aan. Trainen met behulp van uw stemgeluid kan daarom ook goed ingezet worden tijdens het opvoeden van de Franse bulldog. Kijk er niet raar van op als de hond gaat zitten mokken als je hem op boze toon hebt toegesproken!

Alleen blijven

Franse bulldog alleen blijven? De Franse bulldog is gek op aandacht en staat graag in het middelpunt van de belangstelling, alleen blijven is dan ook iets wat ze niet graag willen en dit kunnen ze erg lastig vinden. Het alleen blijven oefenen daar kun je niet snel genoeg mee beginnen. In de beginperiode bouw je dit langzaamaan op door enkele minuten weg te gaan en weer terug te keren, deze alleen blijf momentjes bouw je uiteindelijk steeds iets verder op. De Franse bulldog leert hierdoor dat het weggaan van de baas niet erg is, deze komt immers weer terug.

Franse bulldog allergieën en ziekten

Franse bulldog allergieen en ziekten die voorkomen, welke zijn dat? De Franse bulldog heeft een korte schedel waardoor hij sneller last kan hebben van ademhalingsproblemen en doordat veel van deze honden een nauwere luchtpijp hebben, hebben ze sneller last van hitte en is het moeilijker voor ze om te kunnen afkoelen. Anderen problemen die veelvuldig terug komen bij de Franse bulldog vallen onder het Brachycefaal obstructief syndroom, ze hebben onder andere veelal last van nauwe neusgaten, verminderd uithoudingsvermogen en benauwdheid. Op site van rashondenwijzer kun je de meest voorkomende afwijkingen en gebreken terug vinden van de Franse bulldog. De rasvereniging van de Franse bulldog zet zich dan ook met hart en ziel in om het fokbeleid zorgvuldiger aan te pakken zodat veel problemen terug gedrongen kunnen worden.

Allergieën komen ook vaak voor bij de Franse bulldog en daarom is hun huid ook een extra verzorgingspunt waar goed opgelet zou moeten worden. Veel Franse bulldogs hebben een voedselallergie en dit uit zich in het krijgen van jeuk en rode bultjes op onder andere de buik, de oksels en de liezen van de hond. Niet alleen voedsel kan voor allergische reacties zorgen ook andere stoffen kunnen een probleem vormen zoals onder meer huisstofmijt, graspollen en huidstof van andere huisdieren of mensen. Heeft jouw Franse bulldog last van jeuk aan de poten, de oren of zijn rug dan is hij mogelijk allergisch en kun je hem hierop laten testen.

Sterilisatie en castratie

Franse bulldog sterilisatie of castratie wel of niet laten doen? Een Franse bulldog teef zal gemiddeld zo’n twee keer per jaar loops worden, in deze periode zal zij een bloederige uitvloeiing hebben en is ze aantrekkelijk en bereidwillig om door een reu gedekt te worden. Fokken met een Franse bulldog is voor de moederhond zeer risicovol omdat de meeste Franse bulldogs niet zelfstandig kunnen werpen. De pups komen doorgaan meestal door middel van een keizersnede ter wereld. Fokken met een Franse bulldog is dan ook geen aanrader en kun je beter overlaten aan erkende fokkers die middels hun ervaring weten wat ze doen en of de ouderhonden over een gezonde bloedlijn beschikken. Wil je niet gaan fokken dan is een sterilisatie een weloverwogen keuze, de ongemakken van de loopsheid verdwijnen en de kans op andere nare gezondheidsrisico’s nemen af. Zo kan er geen baarmoederontsteking meer optreden, de kans op borsttumoren en suikerziekte neemt af en de hond zal geen last ondervinden van een eventuele schijnzwangerschap. Heb je besloten dat je je Franse bulldog wilt laten steriliseren dan doe je er goed aan om een dierenartspraktijk te zoeken die ervaring heeft met bulldogs en weet om te gaan met hun gevoeligheid voor een narcose. De meeste Franse bulldog eigenaren gaan dan ook naar Dierenkliniek Sleeuwijk, deze praktijk heeft bijzonder veel ervaring met bulldogs.

Een Franse bulldog reu komt sterk onder de invloed van het mannelijke hormoon testosteron te staan als hij tussen de 5 en 8 maanden oud is. Rond deze periode zal hij namelijk geslachtsrijp zijn en seksuele interesse in teefjes beginnen te krijgen. Naast deze interesse zal hij mannelijke spieren gaan krijgen, zijn geur willen verspreiden en wat vaker zijn poot willen optrekken om te urineren, wat dominanter kunnen en soms ook erg vervelend rijgedrag kunnen gaan vertonen. Dit zijn punten die als nadelig omschreven kunnen worden en een reden tot castratie kunnen vormen. Toch zijn er ook minpunten waardoor niet iedereen voor een operatieve castratie kiest, de stofwisseling van de reu verandert namelijk ook na een castratie en ze krijgen meer aanleg om dik te worden, daarnaast neemt hun spiermassa ook wat af. Op oudere leeftijd hoeft castratie voor een dominantie probleem niet veel verschil meer te maken omdat er dan ook de vraag is of het geen gedrag is dat inmiddels bij de reu is gaan ‘horen’.

Een aantal punten om te overdenken voordat je een operatieve castratie wilt voor de Franse bulldog reu of kiest voor het alternatief en dat is een chemische castratie door het middel Suprelorin. Dit middel onderdrukt voor minstens een half jaar de aanmaak van testosteron en zo kan ook bekeken worden wat het effect op de hond is. Is er geen enkele gedragsverandering dan weet je direct dat je geen operatieve ingreep hoeft te laten uitvoeren.

Pups

Franse bulldog pups kun je op verschillende manieren aanschaffen, het is een populair ras en om die reden is het ook erg belangrijk dat je goed oplet waar je de Franse bulldog pups koopt en geen pups afneemt van een broodfokker die de ouderhonden niet heeft laten testen op hun gezondheid. Bij de Franse bulldog komen relatief veel gezondheidsproblemen voor en erkende fokkers met een hart voor het ras, zullen zich beter aan het fokbeleid houden dan fokker met voornamelijk een winstbelang. Op site van de Hollandse bulldogen club kun je aan pupadressen komen van erkende fokkers die op dat moment een nestje Franse bulldog pups hebben. Deze pups zijn veelal duurder dan de Franse bulldog pups die op Marktplaats worden aangeboden, maar een hond met gezondheidsproblemen zal uiteindelijk veel duurder uitpakken.

Franse bulldog fokkers

Franse bulldog fokkers die aangesloten zijn bij de Hollandse bulldogen club vind je terug in het overzicht. Om op deze lijst te kunnen komen dienen ze zich aan bepaalde voorwaarden te houden, deze voorwaarden kun je hier terug lezen. De Hollandse bulldogen club streeft er in ieder geval zo veel mogelijk naar om met een gezond fokbeleid te werken en pups voort te brengen die geen gezondheidsproblemen en erfelijke afwijkingen onder de leden hebben.

Kopen

Franse bulldog kopenbezint eer ge begint” en verdiep je zoveel mogelijk in het ras voordat je overgaat tot een Franse bulldog kopen. Dat geld voor ieder hondenras natuurlijk, maar vraag jezelf af of een Franse bulldog bij je levensstijl past, je werksituatie of toekomstig werksituatie, eventuele plannen voor gezinsuitbreiding in de toekomst, kortom maak een weloverwogen beslissing voordat je een Franse bulldog gaat kopen.

Herplaatsing

Franse bulldog herplaatsing, een pup is natuurlijk hartstikke leuk maar er zit aardig wat werk in het opvoeden en er zijn ook zat volwassen Franse bulldogs die opzoek zijn naar een goud mandje en al zijn opgevoed. De één beter dan de ander natuurlijk, maar het is een overweging waard om voor een herplaatser te gaan. Op de facebook paginaPlatte snuiten op zoek naar een nieuw baasje‘ komen allerlei bulldogs voorbij en ook met enige regelmaat de Franse bulldog.