Mechelse herder

De Mechelse herder is de werkhond bij uitstek en wordt onder meer gebruikt als politiehond, waakhond, verdedigingshond, drugshond, lawinehond en speurhond. De Mechelse herder staat goed aangeschreven vanwege zijn werklust en wilt het liefst altijd aan de slag met zijn baas. Het is wel een hond waar echt iets mee gedaan moet worden willen ze hun onuitputtelijke energie kwijt raken en gemotiveerd blijven. Hij is ontzettend trouw, waaks en is zeer gehecht aan zijn baas voor wie hij werkelijk altijd klaar staat. De Mechelse herder is een vrij dominante hond, hij heeft dan ook een baas nodig die overwicht heeft, consequent is en enige ervaring heeft met honden.

De Mechelse herder mag dan wel bekend staan als een echte werkhond, ook voor zijn gezin is het een trouwe kameraad die behoorlijk wat temperament heeft en zijn gezin onbevreesd zal beschermen tegen een ieder die kwaad in de zin heeft. Toch is het niet voldoende voor een Mechelse herder om enkel als gezinshond te functioneren en het gebruikelijke driemaal daagse blokje om te gaan.

De Mechelse herder heeft veel beweging nodig en moet soms aan het denken gezet worden met bijvoorbeeld speurspelletjes. Door zijn hoge intelligentie is het belangrijk om hem ook geestelijk aan het werk te blijven zetten en hem flink bezig te houden. Een Mechelse herder die te weinig beweging en uitdaging krijgt kan probleemgedrag ontwikkelen en raakt hierdoor enorm verveeld. Bedenk daarom goed of een Mechelse herder de hond is waar je naar opzoek bent en of je hem de tijd en de activiteiten kunt bieden die hij dagelijks nodig heeft.

Mechelse herder pups

Mechelse herder pups kopen? Als je hebt besloten dat de Mechelse herder een hond is die bij je past en goed nagedacht hebt over zijn grote werklust, wil je natuurlijk graag nestjes bezoeken met Mechelse herder pups die van goede komaf zijn. Je zou kunnen kiezen voor Mechelse herder pups met stamboom en opzoek kunnen gaan naar een erkende fokker of je kiest voor Marktplaats. Het verschil tussen een nestje Mechelse herder pups van een erkende fokker en die van Marktplaats zit hem vaak in meer dingen dan een prijsverschil.

Bij Mechelse herder pups van Marktplaats betaal je weliswaar vaak een stuk minder dan voor pups met een stamboom, maar goedkoop kan ook duurkoop zijn. Doordat je niet weet wat de afkomst van de pups is en of de ouderhonden wel in goede gezondheid verkeren, loop je het risico om een ongezonde pup in huis te halen. Het is niet uit te sluiten dat Mechelse herder pups met stamboom nooit geen gezondheidsproblemen kunnen krijgen maar de kans is wel kleiner doordat erkende fokkers veelal met een fokbeleid werken, waarbij beide ouderhonden goede gezondheidstesten moeten kunnen overleggen alvorens er gefokt wordt.

Ook gaat de verkoop met pups met stamboom vaak gepaard met een koopcontract, waarin er rechten en plichten voor zowel de verkoper, als de koper worden vastgelegd. Hierdoor heb je iets meer zekerheid mocht er iets met de pup aan de hand zijn en kun je in sommige gevallen zelfs voor het financiële aspect een beroep op de fokker doen, mocht je met hoge dierenartskosten of dure operaties te maken krijgen. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de afspraken die in het koopcontract zijn opgenomen.

Kennel

Mechelse herder kennel waar vind je die? In Nederland heb je een ruim aanbod en verschillende opties als je opzoek bent naar een Mechelse herder kennel. Wel is het verstandig om bij het uitzoeken van een Mechelse herder kennel na te gaan of deze is aangesloten bij een rasvereniging. Bij de Belgische Herder Club Nerderland zou je navraag kunnen doen als je opzoek bent naar een goede kennel waar ze fokken met gezonde ouderhonden die getest worden op hun gezondheid en voldoen aan het opgestelde fokbeleid met als doel het behoud van goede lijnen.

Een overzicht van Mechelse herder kennels vind je hier. Bij de BHCN houden ze zich met alle vier de Belgische herders bezig, de Tervuerense herder, de Groenendaeler en de Laekens herder komen ook aan bod. Daarnaast organiseren ze regelmatig samenkomsten voor de liefhebbers van deze rassen, waar gezelligheid voorop staat en er genoeg ruimte is om onderling informatie uit te wisselen over uiteenlopende onderwerpen.

Mechelse herder opvoeden

Omdat de Mechelse herder een werklustige hond is heeft hij een baas nodig die veel met hem wilt ondernemen en de nodige tijd in zijn opvoeding wilt steken. Hij heeft een duidelijke en consequente baas nodig die het liefst al ervaring met honden heeft. Het zijn gevoelige honden die niet gebaat zijn bij een harde aanpak maar het moet wel heel duidelijk voor de Mechelse herder zijn, wat zijn plaats is en wat er van hem verwacht wordt. Bij een gebrek aan duidelijke leiding zal de hond zelf de leiding over willen nemen, omdat hij vrij dominant van aard is.

Mechelse herder is een slimme hond

De Mechelse herder is een slimme hond die dingen erg vlot oppikt hier schuilt alleen de keerzijde in, dat hij ook ongewenst gedrag snel oppikt en daarom is het belangrijk dat je als baas zijnde hierop berekent bent en zo nodig vooruit denkt. Voor een goede onderlinge band met de hond wordt het dan ook aangeraden om cursussen met hem te gaan volgen waarbij de hond zijn werklust en energie kwijt kan maar ook aan het denken gezet wordt zodat hij zich niet gaat vervelen en ongewenst gedrag gaat vertonen. Vooral de pubertijd is een fase waarbij begeleiding erg fijn is.

Een Mechelse herder kan als gezinshond gehouden worden maar heeft wel veel beweging nodig en moet van jongs af aan geleerd worden wat zijn plek is binnen de ‘roedel’. Bij een goede socialisatie en opvoeding is het een erg fijne, loyale hond die zijn baas en zijn gezin vol overgave lief heeft en beschermt.

Pups te koop

Mechelse herder pups te koop, bij de rasvereniging BHCN worden regelmatig pups te koop aangeboden van erkende fokkers. Het voordeel van Mechelse herder pups te koop bij een erkende fokker is dat je veel beter voorgelicht kunt worden over de lijnen waaruit de pup afkomstig is en de fokker je kan bij kan staan in het kiezen van de juiste pup. Sommige Mechelse herders komen uit werklijnen en deze honden zullen waarschijnlijk veel meer behoefte hebben aan veel beweging en uitdaging, weer andere worden gefokt op uiterlijke kwaliteiten. Ga daarom ook eerst bij jezelf te rade waarvoor je een Mechelse herder wilt gaan aanschaffen.

Je kunt je voorstellen dat als je opzoek bent naar een gezinshond dat een pup met veel meer werklust niet de juiste hond voor jullie is, overleg daarom goed met de fokker wat je plannen zijn met de pup en ga niet zozeer op het uiterlijk af maar laat karakter de doorslaggevende factor zijn. Mechelse herder pups te koop bij een rasvereniging zullen doorgaans duurder zijn dan pups die op Marktplaats worden aangeboden, maar het voordeel is wel dat er veel meer bekend is over de ouderhonden en lijnen waaruit de pup afkomstig is, zodat je een goede en fijne kameraad treft.