Duitse herder

De Duitse herder is een van de populairste hondenrassen ter wereld en is ook bijzonder veelzijdig te noemen. Naast een fijne gezinshond, is de Duitse herder ook een uitmuntende werkhond die op vele gebieden zijn sporen ruimschoots verdiend heeft. Hij wordt onder meer ingezet als politiehond, drugshond, werkhond bij het leger, reddingshond, hulphond en blindengeleidehond, daarnaast is het een fijne en uiterst trouwe huisgenoot, die ongeveer 12 tot 13 jaar oud wordt.

De Duitse herder is een middelgrote en sterke hond wiens vacht de nodige verzorging nodig heeft. Hij verhaart vrij veel en moet dan ook regelmatig geborsteld worden. De Duitse herder heeft een kwalitatief goede voeding nodig en moet minimaal 2 uur rusten nadat hij gevoed is.

 

Door zijn gevoelige spijsvertering en diepe borstkas, is de kans aanwezig op een maagtorsie (maagverdraaiing) als hij zich vlak na het eten teveel opwind. Ook is het bij de Duitse herder belangrijk dat je ervoor zorgt dat hij geen overgewicht krijgt hierdoor raken zijn gewrichten namelijk sneller overbelast en is de kans op ontwikkeling van heup- en elleboogdysplasie een stuk groter. Tijdens het opgroeien van Duitse herder pups moet je als baas zijnde ook zorg dragen voor zijn rust, naast een erfelijke aanleg voor elleboog- en heupdysplasie, kan deze afwijking zich ook ontwikkelen door overbelasting tijdens zijn groeiperiode naar volwassenheid.

Duitse herder pup

Bij het opzoek gaan naar een Duitse herder pup, is het belangrijk om eerst eens goed na te denken of een Duitse herder wel bij je past. Past de hond in jouw huidige leven en kun je hem bieden wat hij nodig heeft? Een Duitse herder heeft behoorlijk wat beweging nodig en moet naast voldoende uitgelaten worden, ook de kans krijgen om dagelijks even flink te kunnen rennen. Ze beschikken over veel uithoudingsvermogen en worden graag aan het werk gezet. Naast veel lichaamsbeweging is het ook belangrijk om de Duitse herder pup het nodige denkwerk te geven, hij is erg leergierig en dol op oefeningen aanleren en spelletjes spelen.

Met een Duitse herder pup is het dan ook fijn om samen bezig te kunnen zijn door bijvoorbeeld cursussen te gaan volgen. In het eerste levensjaar van Duitse herder pup, mag je de pup niet overbelasten en cursussen met veel spring- en draaiwerk worden afgeraden tot het tweede levensjaar van de hond. Op die leeftijd is hij pas volgroeid en kunnen zijn gewrichten wat meer aan.

De basis van de opvoeding van een Duitse herder pup kun je leggen met een puppycursus en vervolgcursussen daar op. Hierna zou je kunnen overwegen om verder te trainen met de Duitse herder pup, ze zijn erg goed in gehoorzaamheidstraining, speurwerk en africhting oftewel pakwerk. Hiermee houd je de hond niet alleen bezig maar versterk je ook jullie onderlinge band. De rasvereniging van de Duitse herder heeft verschillende traingroepen die je gericht verder helpen bij het opvoeden van een Duitse herder pup.

Herplaatsing

Duitse herder herplaatsing, er zijn veel honden opzoek naar een gouden mandje en ook voor de Duitse herder wordt regelmatig een nieuwe baas gezocht. Het voordeel van Duitse herder herplaatsing is dat je in de meeste gevallen een goed beeld kunt krijgen wat het karakter van de Duits herder is en je kunt de ‘zware’ puppyperiode overslaan. In de meeste gevallen is de hond al zindelijk en kent hij een aantal basiscommando’s.

Op dierenasiels.com kun je opzoek gaan naar Duitse herder herplaatsing en daarnaast worden er diverse andere rassen en onherleidbare rassen aangeboden. Ben je specifiek opzoek naar Duitse herder herplaatsing, dan kun je het via de verschillende rasverenigingen proberen. De rasvereniging DHCN heeft een eigen pagina met herder herplaatsing. Deze Duitse herders hebben veelal een stamboom en er is voldoende achtergrondinformatie beschikbaar van de (vorige) eigenaar.

Duitse herder forum

Als Duitse herder eigenaar of liefhebber is het natuurlijk erg leuk om de liefde voor het ras te delen met anderen en samen ervaringen of kennis uit te wisselen over de Duitse herder. Hiervoor kun je terecht op een Duitse herder forum maar welk forum wordt regelmatig bezocht en blijkt populair zodat je wel reacties terug krijgt op eventuele (medische) vragen, het uitwisselen van opvoedtips, informatie over trainen, voeding, evenementen en alles wat je maar kwijt wilt of wilt weten over de Duitse herder. De meest bezochte en actieve Duitse herder forums vind je hier terug DH forum en Duitseherderforum.

Op bovenstaande forums zijn dagelijks leden actief en kun je naar alle hartenlust je ogen uitkijken naar prachtige foto’s van Duitse herder en ook gewoon gezellig hun verhalen meelezen. Dus was je zoekende, dan weet je nu waar je moet wezen om op de hoogte te blijven over het wel en wee van veel andere Duitse herder bezitters. Ook worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd.

Duitse herder karakter

Het Duitse herder karakter is te omschrijven als actief, slim, werklustig en erg op hun baas gericht. Het is een aanhankelijke hond, met een groot waak- en beschermingsinstinct die voor zijn gezin door het vuur gaat. De Duitse herder werkt graag samen met zijn baas en zal gevoelig zijn voor diens stem en goedkeuring.

Duitse herders zijn lief en beschermend naar kinderen uit ‘hun’ gezin toe en zullen deze willen beschermen tegen ‘andere’ te druk of wild spelende kinderen. Het is dan ook de taak van de eigenaar om de kinderen niet alleen te laten met de hond. Dat wordt ten alle tijden afgeraden maar in dit soort situaties dien je extra alert te zijn en rekening moeten houden met de beschermdrang van de Duitse herder. Hij bedoelt het immers goed, maar de uitwerking is natuurlijk alles behalve wenselijk.

Ook is het raadzaam om voordat je een Duitse herder koopt, je jezelf goed laat informeren uit wat voor lijnen hij afkomstig is. Er zijn honden die worden gefokt op basis van werklijnen en uiterlijk, het kan voorkomen dat deze honden minder goed kunnen aarden in een gezin. Hun ‘natuurlijke’ werklust zorgt er dan voor dat ze feller en reactiever zijn. Ook kan het voorkomen dat hun werklust groter is waardoor ze meer behoefte hebben aan beweging en geestelijke uitdagingen.

kennel

Duitse herder kennel, in Nederland vind je diverse kennels terug die zich hebben toegelegd op het fokken van de Duitse herder. Deze fokkers hebben zich erop toegelegd om een positieve bijdrage te leveren aan het wel en wee van van het Duitse herder ras. Door te fokken met de regels van het fokbeleid van de Duitse Herder Club Nederland wordt er zorgvuldig getracht om gezonde bloedlijnen voort te zetten en erfelijke afwijkingen zoveel mogelijk tegen te gaan. Een overzicht van de verschillende erkende Duitse herder kennels vind je hier terug.