6 redenen om een hondenverzekering te nemen

1. Voor jezelf heb je toch ook een verzekering afgesloten?

Een basisverzekering voor mensen is dan wel verplicht in Nederland maar als het niet verplicht was, zouden we onszelf alsnog verzekeren tegen ziektekosten. Voor onszelf willen we de beste hulp mocht dat nodig zijn, waarom gunnen we onze hond dan niet hetzelfde en zouden we geen hondenverzekering afsluiten?

2. Het geeft een geruststellend gevoel

Door een hondenverzekering af te sluiten weet je dat je jouw hond kunt helpen mocht hij hulp nodig hebben. Dierenartsbezoekjes uitstellen omdat je het niet kunt betalen en daardoor de hond onnodig lang laten doorlopen met een kwaaltje of in het ergste geval in moeten laten slapen omdat de behandelingen te duur zijn, daar wil je toch niet aan denken? Door een hondenverzekering af te sluiten weet je dat je jouw hond geen medische zorg hoef te onthouden om financiële redenen en dat geeft een geruststellend gevoel.

3.Veel kosten zijn gedekt met een hondenverzekering

Welke kosten precies vergoed worden en welke niet dat hangt af van de maatschappij waarbij je een hondenverzekering afsluit maar over het algemeen vergoeden de meeste hondenverzekeraars een dierenartsbezoek of de hulp van een specialist mocht de hond ziek worden, een ongeval krijgen of last hebben van een aandoening. Daarom is het van belang dat je goed nadenkt over welke vergoedingen in jouw situatie van belang zijn bij het afsluiten van een hondenverzekering. Hieronder een handig overzicht met welke kosten je mogelijk te maken krijgt en waar je op kunt letten bij het uitzoeken van een hondenverzekering.

  • consult vergoeding dierenarts of specialist
  • belangrijke operaties
  • verblijf dierenkliniek
  • laboratoriumonderzoeken
  • röntgen foto’s en echo’s
  • medicatie vergoeding
  • steriliseren of castreren
  • inentingen
  • euthanasie

4. Een ongelukje is zo gebeurd

Het noodlot kan altijd toeslaan en voor je het weet raakt je hond gewond tijdens het uitlaten maar ook in huis kunnen er zat dingen gebeuren waardoor je hond medische hulp nodig heeft. Denk maar aan vervelende misstap waarbij de hond een nare kneuzing of zelfs botbreuk oploopt. Of een flinke val van de trap waarna er foto’s gemaakt moeten worden, de kat die uithaalt en de hond ongelukkig in zijn oog raakt, dingen waar je liever niet aan denkt maar die wel voor kunnen vallen en waarbij een hondenverzekering een absolute uitkomst bied.

5. Gedragstherapie of andere vormen van psychische hulp

Ook honden kunnen last krijgen van psychische problemen en bijvoorbeeld erg angstig worden of ander problematisch gedrag gaan vertonen, denk bijvoorbeeld aan toenemende agressie of een vervelende fixatie op fietsers met uitvalgedrag. De hond uitlaten is geen pretje meer en je hebt hulp nodig van een gedragstherapeut. Een hondenverzekering zou je eventueel ook hierin bij kunnen staan. Er zijn namelijk verzekeraars die dergelijke hulp ook vergoeden, let daarom goed op welk soort hondenverzekering je afsluit.

6. Een rashond

Bepaalde rassen hebben gezondheidsproblemen die algemeen bekend zijn en die flink duur uit kunnen pakken. Sommige hondenrassen worden dan ook niet door iedere hondenverzekering geaccepteerd en het is niet altijd even gemakkelijk om een rashond te verzekeren, maar niet onmogelijk. Daarom is het belangrijk voordat je een rashond aanschaft over deze punten na te denken en opzoek te gaan naar een hondenverzekering die jouw hond wel accepteert. Zo kan het zijn dat afwijkingen en gebreken die vaak voorkomen bij het betreffende ras uitgesloten worden van de hondenverzekering of dat je middels een aanvullende clausule, tegen een duurdere premie de hondenverzekering kunt afsluiten. Maar in veel gevallen is een hondenverzekering alsnog erg zinvol en kun je flink besparen op bijvoorbeeld medicatie voor chronische problemen.

4 redenen om geen hondenverzekering te nemen

1. Te weinig nuttige vergoedingen

Bij het uitzoeken of een hondenverzekering voor jouw hond zinvol is, is het belangrijk dat je goed oplet welke kosten gedekt worden door de hondenverzekering en of de premie in verhouding is met het maximale vergoedingsbedrag. Lees daarom altijd de voorwaarden goed door en sla de kleine lettertjes niet over, zodat je niet alsnog een hele hoop zelf moet betalen en de premie die je maandelijks kwijt bent weinig oplevert.

2. Te hoge premie

Als je de hond van pup af aan hebt zullen de kosten van de premie niet al te hoog uitvallen mits hij als pup als gezond is aangemeld en er geen gezondheidsproblemen of gebreken bekend waren. Heb je een volwassen hond aangeschaft dan kan het zijn dat je flink wat duurder uit bent met je maandelijkse premie en dan rijst de vraag of een hondenverzekering afsluiten wel zinvol is. Misschien is het in jouw situatie dan beter om zelf maandelijks een bedrag opzij te letten voor als de hond een keer naar de dierenarts moet of in de toekomst wat gaat mankeren.

3. Bekende ras aandoeningen worden niet vergoed

Heb jij een hondenras waarvan Heupdysplasie een veel voorkomend probleem is en andere gewrichtsproblemen, dan zul je dit soort kosten in de meeste gevallen volledig zelf moeten vergoeden. Je kunt dan wel een hondenverzekering afsluiten maar in de clausule van de verzekering wordt dan opgenomen dat deze kosten niet worden vergoed. Dan rijst de vraag of het zin heeft om voor jouw rashond een hondenverzekering af te sluiten, het is toch een maandelijks premie bedrag dat je kwijt bent en waar je bij dit soort problemen niks vergoed krijgt.

4. Is blijven dokteren een optie?

Een hondenverzekering geeft een vorm van garantie op goede zorg, maar hoeveel zorg is humaan en doen we de hond er een plezier mee? Je moet jezelf afvragen bij het eventueel afsluiten van een hondenverzekering hoe ver je zou willen gaan mocht er iets met je hond aan de hand zijn. Met bepaalde medicatie en voersoorten kun je de hond alsnog een fijn en gelukkig leven bieden. Maar mocht de hond een ongeluk krijgen of een nare aandoening waarbij er sprake is van bijvoorbeeld een handicap of chronische pijn, blijf je dan dokteren omdat het kan en vergoed wordt of zeg je dan zijn bestaan is niet langer hondwaardig en ik zou sneller voor euthansie kiezen. Een ethisch vraagstuk die voor iedere hondenbezitter anders ligt.

Laat een antwoord achter